Reklama
 
Blog | Hana Burianová

Byl jsi komunista? Nevadí, pojď mezi nás…

Vždy jsem si myslela, že křivdy musí být odčiněny a jejich strůjci potrestáni. A to i u nás. Jsem naivní…

Ve včerejších novinách (MF Dnes) mě kromě volební kampaně ODS zaujalo i něco jiného: „Komunisté stále řídí soud, v němž soudili Horákovou“. Politický proces s Miladou Horákovou v 50.letech, na jehož konci bylo zmaření života demokraticky smýšlejícího člověka, je všem v Čechách velmi znám. Proto mě šokoval již úvod článku pana Luďka Navary (novináře, zabývajícího se především zločiny komunismu http://burianova.blog.respekt.cz/c/128846/Muj-objev-mezi-knihami.html), že soud v Praze na Pankráci, kde bylo souzena právě výše zmíněná Milada Horáková, je veden bývalými komunisty. V tu chvíli mi z paměti vyplynula věta „Jednou komouš, navždy komouš“.

Ihned mi naběhlo několik otázek, to to nikdo neví?, je to tak správně?, kde to žijeme?… V článku jsem se dozvěděla, že všechno se „rozmázlo“ při konání festivalu Mene Tekel, který připomíná zločiny komunismu. Při rekonstrukci procesu s Miladou Horákovou bylo k vidění na programu festivalu jméno Vladimír Stibořík. Ten samý člověk, který byl členem KSČ, ten samý člověk odsoudil několik disidentů, za „maření dozoru nad církvemi“, ten samý člověk odsoudil členy Jazzové sekce (prosazování kultury nezávislé na tehdejším režimu). Přímý účastník festivalu, Adolf Rázek, byl tím samým člověkem odsouzen k podmínce za rozmnožování náboženských textů. Ten samý člověk je dnes předsedou Vrchního soudu v Praze….. Ráda bych upozornila na to, že naše dva vrchní soudy (Praha a Olomouc) jsou druhým nejvyšším stupněm soudního systému u nás.

I přesto, že Stibořík prošel na začátku 90.let prověrkami, na které vzpomíná advokát Milan Hulík (obhajoval disidenty a podílel se na prověrkách soudců) jako na parodii – kamarád napsal posudek na kamaráda a všichni byli dobří, stále mu v mých očích zůstává nálepka člena komunistické strany, zastánce komunistického režimu. Dost mě i překvapilo, jak se za pana Stiboříka staví souzení disidenti, komentují situaci, že kdyby nebylo pana Stiboříka, jejich tresty by byly dvojnásobné. Díky tomuto, by mohl vypadat Stibořík jako dobrý člověk, který se snažil činit co nejmenší zlo, ale nepředpokládám, že své rozhodnutí by předem nemusel s někým konzultovat, především s vedením. Panu soudci se i vytýká, že neposlal do vězení komunistického prokurátora Karla Vašeho v kauze Heliodora Píky.

Reklama

Od dětství mi bylo vštěpováno, že člověk za své chyby platí. Ale to jak někteří bývalí komunisté sedí na předních místech nejen českých soudů, ale i (předpokládám) jinde se mi doslova hnusí. Ano, nezažila jsem tu dobu. Ale moji rodiče ano, moji známí, a i přesto po Sametové revoluci to schytaly dle mého jen malé ryby z komunistické strany a zbytek si vesele užívá svého komunistického vzdělání, své loajality k totalitnímu s diktátorskému režimu. Proč stále může existovat komunistická strana v naší zemi, proč se mladí stále hlásí ke komunistům (ba co víc, komunistická strana mládeže byla v nedávné době obnovena). Asi je třeba na uvědomění si toho všeho více času než jen 20 let…