Reklama
 
Blog | Hana Burianová

CzechTek jako politické heslo

I já patřím mezi lidi, kterým bilboardy podél silnic moc neříkají a spíše jsem pro jejich odstranění, především těch politicky laděných. Protože kdybych dnešního rána zastávala funkci řidiče, nevím jak by cesta dopadla.

Na billboardy hlásající snižování státních dluhů a ostatních jemu podobných jsem již imunní. Stejně tak i billboard slibující zrušení poplatků u veterináře, který mě vždy pobaví. Ale dnes si mou pozornost získal billboard Nechceme další „CzechTek„. Většina lidí si stále pamatuje zásah policie na CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku v roce 2005. Pozemek, na kterém se festival konal, byl řádně pronajat, zúčastnilo se ho přibližně 5000 účastníků, ale také bohužel přibližně 1100 policistů. V době konání CzechTeku se na nás linuly ze všech médií zprávy ohledně policejního zásahu na doporučení tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Známé jsou snímky těžkooděnců, vodních děl, použití slizného plynu, jež vytváří velmi brutální pohled na vypořádání se státu s touto akcí. Ohledně toho kdo byl v právu a nebyl, bych se nerada vyjadřovala. Přeci jen má maličkost se festivalu nezúčastnila a tím pádem můj pohled na danou situaci by byl jednoznačně zkreslený.

Ale jaká vlastně je podstata tohoto festivalu? Z několika na sobě nezávislých internetových zdrojů vyplývá, že CzechTek se poprvé konal v roce 1994, ale jménem CzechTek se začal označovat až v roce 1999, a od té doby se opakoval každý rok, až do roku 2006, kdy „zástupci“ české freetekno scény prohlásili, že žádný další CzechTek se již konat nebude. Podstatou festivalu je svoboda. Svoboda se vyjádřit, svoboda užívat si hudbu sobě příjemným způsobem. Nejedná se organizovanou akci, ale každý jednotlivý účastník přispívá k celkovému zážitku ostatních účastníků.  

Zpět ale k samotnému billboardu. Zaujal mě z důvodu, že plně nerozumím významu. Myslím, že každá kampaň by měla být jasná a výstižná. Ale heslo Nechceme další „CzechTek“…? Překlad je a) nechceme další festival konající se na našem území a nebo b) nechceme žádný další brutální zásah proti účastněným. Po chvíli hledání jsem získala potřebné informace přímo z blogu Vladimíra Höniga. Pravý význam tohoto hesla znamená svobodu žití, svobodu politických názorů bez jakékoliv hrozby násilí. Konečně heslo, které má pro mě osobně nějakou váhu a smysl.

Reklama

Když se dále podíváte na politický program strany, jež se billboard týká, mohu říci, že konečně nějaká strana, která neslibuje hory doly ale přemýšlí reálně. Snad jen to lidské osazenstvo strany kdyby bylo jiné…