Reklama
 
Blog | Hana Burianová

„Zeman na hrad, Paroubek na Vysočinu“ …

toto heslo zaznělo hned na prvním předvolebním meetingu s Milošem Zemanem v rámci jeho návštěvy v Praze. S velkou radostí jsem se této předvolební kampaně zúčastnila a závěr ze dvou dnů, které jsem strávila po boku Miloše Zemana a Vladimíra Höniga, je pro mě jednoznačný. Miloš Zeman je politik člověk. Žádná slibotechna, žádné náznaky nadřazenosti. S klidem a jeho typickým výrazem ve tváři nemá problém promluvit s kýmkoliv. Ať už se jedná o otázky na program strany, či osobní otázky každého člověka.

Program všech tří dnů byl doslova nacpán všemožnými meetingy, jak s veřejností na Chodově či na náměstí OSN ve Vysočanech, ale zúčastnil se i setkání s Hospodářskou komorou ČR a s Americkou obchodní komorou. Upoutal, mě i lidi, se kterými jsem měla možnost prohodit pár slov. Ale čím upoutal? Žádné sliby, jen realita. A i přesto lidé tleskali. Že by lidé pochopili, že sliby se rozplynou již týden po volbách?

Otázky na Miloše Zemana byly v hojném počtu a každá otázka byla zodpovězena. Ať již se mluvilo o korupci, o investicích namísto spotřeby, a mnoho dalších otázek. Musím říci, že možnost k zeptání se snažil využít každý. Mluvilo se nejen o programu, ale i o osobních názorech Miloše Zemana, které všem bez jakéhokoliv ostychu rád sdělil. Na vše měl odpověď. Z ničeho necouval.

A už se Vám stalo, že na nějakém předvolebním meetingu jste měli možnost získat nabídku k práci? I to, se zvládlo. V rámci jeho návštěvy v Ústavu sociální péče v Sulické, kde se dozvěděl, že tamější ředitel má problémy s obsazením pracovních míst, ihned předal kontakt návštěvnici přednášky pro studenty a veřejnost v Národní Technické knihovně, která si stěžovala na nemožnost sehnání práce pro občany před důchodem. Toto dělá politik? Ne…toto dělá člověk….

Reklama

Asi největší šok pro mě znamenal, když jsem měla možnost se setkat s Milošem Zemanem přímo tváří v tvář. Pamatuji si ho jako malá desetiletá holka. A ve chvíli, kdy jsem zjistila, že čte mé články, spadla mi čelist. Ten člověk zvládá fakt dost…:-)

Po přednášce v knihovně jsem měla možnost se i zúčastnit tiskovky v sídle strany. Od novinářů jsem očekávala větší aktivitu. Ale i na těch pár otázek odpovídal Miloš Zeman s nadhledem a s klidem. Ať již se jednalo o kauzu na Ústecku ohledně podplácení, či lobbistů strany, Lukoilu atd. Proto mě velmi překvapilo, že nejmenovaný portál zveřejnil jen „pomstu“ Karlu Schwarzenbergovi a celkový Zemanův názor na alkohol, ale důležitější otázky se novinářům jaksi kamsi ztratily…..

Jako závěr Zemanovy návštěvy v Praze se konala beseda v restauraci „Na Zastávce“, které se Miloš Zeman přímo zúčastnil. Hrála kapela a této besedy se nezúčastnil předseda strany SPOZ Miloš Zeman, ale člověk. Člověk, který si s vámi připije na zdraví, který vám poklepe na rameno když vám chce něco říct, který vás rád pozve k sobě na pár slov. Prostě člověk Miloš Zeman.

Již nějakou dobu sympatizuji se stranou SPOZ, což je jasné ze všech mých předešlých článků. A hrdě se k tomu hlásím. Miloš Zeman mi konečně jako první politik za těch 24 let co jsem na světě ukázal, že politika nemusí být o podrazáctví o lži o nesplnitelných slibech. A tím si mě získal ještě víc. Ano, máme před volbami, cokoliv se může změnit, ale já si jsem 100% jistá, že tahle strana se nezmění. Po volbách se třeba do strany budou chtít narvat příživníci, kteří se jen pohrnou za korytem, nebude už třeba, aby fungovali bez jakéhokoliv nároku na nějakou odměnu, už to nebudou dělat jen ze svého vlastního přesvědčení. V tuto chvíli to tak je. A o to si více vážím všech lidí ve straně. Ono je jednoduché vzít peníze a dělat kampaň, ale dělat kampaň a ukazovat lidem jak, bez prostředků, dělat toto všechno v rámci svého volného času, to nedělá jen tak někdo. A já s hrdostí říkám, jsem pyšná, že patřím zrovna k politické straně Strana Práv Občanů Zemanovci.